Achtergrond Afbeelding

De bouw zoekt jou... En jij de bouw!

We stellen je voor aan… Marcel van Doorn

We stellen je voor aan… Marcel van Doorn 20-05-2019

Marcel werkte 22 jaar als stukadoor en nu bij NOA Opleidingsbedrijf Afbouw als praktijkbegeleider. “Echt machtig mooi werk. De omslag van stukadoor naar praktijkbegeleider was wel even wennen, maar ik heb er nog geen moment spijt van gehad.” Vroeger wilde Marcel eigenlijk kok worden. “Maar in de zomervakantie vroeg een neef van me, die stukadoor was, of ik hem niet een tijdje kon helpen. En de bouw beviel me wel. In de horeca moet je vaak in het weekend werken, op feestdagen. Als stukadoor had ik vier weken zomervakantie, twee weken met kerst en het verdiende nog goed ook!” 

Zo’n drie jaar geleden kreeg Marcel echter gezondheidsproblemen en moest hij het stukadoorsvak opgeven. “Ik kwam in een integratietraject terecht. Het was omscholen of een uitkering. Maar thuiszitten wilde ik absoluut niet; ik had twaalf weken met krukken gelopen, waardoor ik bijna niks kon doen en was dat helemaal zat. Ik wilde niks liever dan weer aan de slag gaan.” 

Hij kwam in contact met NOA Opleidingsbedrijf Afbouw en kon hier stage lopen als begeleider. Sinds november vorig jaar is Marcel in dienst als praktijkbegeleider. “Vooral in het begin was het wel wennen. Ik heb 22 jaar als stukadoor gewerkt en dit is iets heel anders. Bovendien: ik praat privé heel wat af, maar praten voor een groep was niet echt mijn ding. Maar al snel kreeg ik er steeds meer plezier in en nu zou ik niet meer anders willen. De leerlingen en collega’s zijn zó leuk. Geen dag is hier hetzelfde.”

Vier dagen in de week leidt hij leerlingen op en op vrijdag werkt hij als ambassadeur voor de afbouw sector. “Dan geef ik gastlessen aan VMBO-leerlingen. Proberen om ze enthousiast te maken voor het stukadoorsvak.” 

Marcel woont in Vlaardingen. “Ja, dat is wel een eindje op en neer iedere dag. Maar ik vind dat juist prettig, dan heb ik tijd om mijn hoofd leeg te maken na werk.” Hij woont er samen met zijn vrouw, zijn dochter (4) en zoon (8). Zijn hobby’s zijn boksen, vissen en voetbal kijken. “Ik vind het heel jammer dat ik met die klutsknieën van mij niet meer zelf kan voetballen. Het heeft best een tijdje geduurd voor ik weer naar een wedstrijd van mijn clubje kon gaan kijken, dat vond ik in het begin echt heel moeilijk. Maar nu ga ik weer regelmatig en heb ik daar ook weer echt plezier in.” Bovendien: door die klutsknieën heeft hij wel een hele nieuwe carrière. “Klopt, en daar ben ik heel blij mee. Dit is een ontzettend leuke, nieuwe uitdaging.”