Achtergrond Afbeelding

De bouw zoekt jou... En jij de bouw!

Techniek is leuk en biedt je een toekomst

Techniek is leuk en biedt je een toekomst 15-12-2017

GOES - In de week van 7 tot en met 9 november stond Anton Mullié op de Contacta in Goes om het bestaande netwerk aan bedrijven uit te breiden en de opleidingen voor vakmensen in Zeeland een impuls te geven. Goes heeft een groot aanbod in opleidingsmogelijkheden, via Bouwmensen Zuidwest, Vakmasters, Infra en het Techniekhuis (voor installatiewerk en schilderen). De vraag naar vakmensen in de bouw is enorm en de kaartenbakken bij het UWV zijn inmiddels leeg. Bouwmensen Zuid West werkt hard aan de invulling van het aanbod voor bedrijven in deze regio.

Anton Mullié: “Op de Contacta onderhouden we de relaties met bedrijven. Daarnaast verspreiden we ons opleidingsaanbod via de scholen, van VMBO tot praktijkscholen en de andere zij-instromers.” Anton ziet als geen ander het tekort aan vakmensen en constateert dan ook dat ‘de strijd om de goede leerling is begonnen’. “Het gevaar schuilt erin dat de leerlingen al fulltime de praktijk in moeten, voordat zij zonder druk van buitenaf een goede keuze voor een richting hebben kunnen maken of hun opleiding af hebben kunnen ronden. Als je kiest voor een bepaald beroep, dan moet dat een goede keuze zijn. Een keuze waar je jaren mee vooruit kunt.”

Leerlingen aantrekken
Het aantrekken van leerlingen gaat op een diverse en moderne manier. Anton daarover: “Een mooi voorbeeld zijn de BTZ Dagen, de Beroepsoriëntatie Techniek Zeeland dagen, gericht op beroepen in de bouw, wonen en interieur. Leerlingen krijgen een beter beeld van de rol die zij kunnen gaan spelen in de gebouwde omgeving door te kiezen voor een beroep in de bouw. Ze gaan actief aan de slag met timmeren, schilderen en design. In 2017 vonden de BTZ dagen plaats op 20 t/m 24 november”. Nog een mooi voorbeeld is de Your Tour 2017, waarbij jongeren de kans krijgen kennis te maken met Zeeuwse werkgevers om op die manier werk te maken van hun toekomstige carrière. Op de site van Omroep Zeeland is daarover een mooie impressie te vinden.

Via het SROI wordt er gewerkt aan Social Return on Investment. Statushouders krijgen via de infrapool meer kansen op de arbeidsmarkt. Hieraan werken 13 Zeeuwse gemeenten mee. Hierbij wordt ook hard gewerkt aan beheersing van de Nederlandse taal, communicatie, basisveiligheid via VCA en technische ontwikkelingen.

Binnenkort hangen de posters van de open dagen in 2018 op alle scholen. Voor meiden die belangstelling hebben voor een technische opleiding is er het magazine “Girl Future”, waarin diverse meisjes met een technisch beroep vertellen hoe leuk techniek eigenlijk wel is.

De gezonde vakman
Anton gaat verder in op het belang van de gezonde werknemer. “Bedrijven gaan steeds meer veiligheidstools inzetten op de duurzaamheid van het personeel. Hoe gezond leven zij, hoe fit is het personeel. Zo kunnen ze de veiligheid borgen in de bouw en het ziekteverzuim terugdringen.”