Achtergrond Afbeelding

De bouw zoekt jou... En jij de bouw!

Stuc Zuid West met het oog op de toekomst

Stuc Zuid West met het oog op de toekomst 14-12-2017

Het opleidingsbedrijf STUC werken en leren, gevestigd binnen Bouwmensen, is een zelfstandige opleiding gericht op afbouw. De opleidingen van de stukadoors lopen via het ROC Markiezaat College. Om leerlingen aan te trekken en in de nabije toekomst te komen tot meer vakmensen in de afbouw, zijn er intensieve contacten met de VMBO-scholen, praktijkscholen en zij-instroomrichtingen en natuurlijk met het bedrijfsleven. Toine Visker voert STUC Zuidwest voor de regio West-Brabant en Zeeland onder het dak van Bouwmensen aan en vertelt over de vele positieve ontwikkelingen binnen de opleiding tot stukadoor.

Toine: “Alle leerlingen die bij ons binnenkomen gaan een starttraject in, waarin we kijken naar houding, inzet en motivatie voor het vak. Daaruit komt een positief of negatief opleidingsadvies. Echter los daarvan kan de leerling altijd starten als BOL (Beroeps Opleidende Leerweg) leerling aan het opleidingstraject, mits hij of zij de juiste startkwalificatie heeft. De een heeft meer praktische begeleiding nodig als de ander. Het stukadoorsvak blijft een zwaar beroep met veel sjouwwerk en zwaar materiaal. Technische vaardigheden zijn een vereiste om zowel grove als fijne werkzaamheden goed af te kunnen leveren.

Behoefte
De behoefte aan vakmensen in het stucwerk is groot. Toine daarover: “Nederland is een land met veel monumentale steden en daarom is er veel vraag naar traditioneel werk. Daarnaast wordt er na de economische crisis veel gebouwd. In de nabije toekomst is er behoefte aan 8000 geschoolde vakmensen. Er moeten dus veel mensen opgeleid worden en ook zien we verandering in de bouwtechnieken. Producten worden lichter in gewicht en componenten worden prefab gemaakt. Duurzaamheid is de toekomst in de afbouw, naast traditionele technieken en ambachtelijk werk.”

Tekort aan handjes
Ook in de stucbranche is er een tekort aan handjes. Toine licht toe: “Het stukadoorsvak kent diverse niveaus, waarvan de restauratie de technische top is. Maar wat we ook hard nodig hebben zijn mensen die vanuit de opleiding direct aan de slag kunnen zoals in spachtelwerk, spackspuiten en dunpleisterwerk. Veelal zijn het mensen die heel goed met de handen kunnen werken en theoretisch minder sterk zijn.”

Door de ondersteuning van de overheid en de ondernemers krijgt het onderwijs de kans om te werken aan de vakmensen van de toekomst. Momenteel zijn er een aantal jongeren gestart met een stukadoorsopleiding binnen STUC Zuidwest, afkomstig van een praktijkschool uit Breda.

Foto: Dani Korsmit (Breda)