Achtergrond Afbeelding

De bouw zoekt jou... En jij de bouw!

Op maat leerlingen inzetten op unieke projecten

Op maat leerlingen inzetten op unieke projecten 14-12-2017

ROOSENDAAL/ OUD-GASTEL- Onlangs legde Karel Bartelen van Bouwservice Bartelen eigenhandig de laatste steen in de mortel van het bouwproject aangaande de restauratie van het dak van het oude klooster naast de Laurentiuskerk in Oud- Gastel. Voor de realisatie van dit project maakte hij gebruik van leerlingen van Bouwmensen Zuid West en dat maakte het een leerlingbouwplaats. “Echter wel op maat”, stelt Karel vast.

“Het doel was dit gemeentelijk monument in stand te houden en de monumentale waarde veilig te stellen. Dit pand stond inmiddels alweer 20 jaar leeg en werd tot tweemaal toe getroffen door brand. Sinds 2014 was het dak eraf en juist dat was de opdracht van de gemeente Halderberge, om het pand te restaureren en het dak in zijn oude glorie te herstellen. De brandschade vereiste een aanpak op maat, waarbij de veiligheid voor alle betrokkenen een issue was. De dakconstructie en vloeren zijn de grootste uitdaging in verband met divers stempel en stutwerk. Naar de wens van de gemeente Halderberge hebben we zoveel mogelijk leerlingen ingezet op dit project”, aldus Karel.

Praktijk
In de praktijk zijn enkele leerlingen op dit project ingezet. Karel daarover: “We hebben het bestaande pand moeten ontdoen van alle door de brand beschadigde onderdelen. Daarbij is het instortingsgevaar groot. Daar heb ik mijn eigen ervaren mensen op ingezet. De leerlingen kwamen in beeld toen alles goed gestempeld en gestut was. Ze hebben daar kunnen ervaren wat het is om dit casco te restaureren en tot een goede afwerking te komen. Ik heb gebruik gemaakt van leerlingen uit de BBL stroom (3de jaars)

Wie het goed doet
Karel Bartelen werkt graag met leerlingen vanuit Bouwmensen Zuid West. “Ik heb er inmiddels goede mensen aan overgehouden, die nu bij mij werkzaam zijn. De ‘pareltjes’  nemen we graag op in ons bedrijf, want er is een grote vraag naar goede vakmensen. We zoeken juist die jongens die dit werk mooi vinden en van het vak gaan houden door er energie in te steken. Bouwmensen Zuid West biedt ons de kans goede jonge vakmensen aan te trekken en mee op te leiden.”Karel is er dan ook trots op dat hij dit indrukwekkende project in Oud-Gastel met leerlingen van Bouwmensen Zuid West heeft kunnen realiseren. Alle voorkomende werkzaamheden zijn hier te vinden. Dit is een echt paradijs voor een leerling, maar dan wel op maat. Veiligheid staat bij ons voorop.”

Bouwbranche en restaureren
“Restaureren is de technische top in onze branche en daar heb je goede leerlingen voor nodig. Voordat ze daadwerkelijk aan de slag kunnen in de restauratie moet je eerst je sporen verdiend hebben in het renoveren van bestaande bouw, dat vraagt om echte bouwmensen”, legt Karel uit. Renoveren en restaureren is het koesteren en respecteren van reeds bestaande elementen aan een bouwwerk.

Foto: Marius van Zundert (leermeester Bouwmensen) en derde jaarsleerling BBL Milan Elst (17 jaar/ Zundert).