Achtergrond Afbeelding

De bouw zoekt jou... En jij de bouw!

Persbericht NK Metselen 2017

Persbericht NK Metselen 2017 28-03-2017

P E R S B E R I C H T

Eindstrijd NK Metselen 2017 barst los

Op woensdag 29 maart a.s. start in Goes de driedaagse eindstrijd van twaalf aanstormende metseltalenten. Inzet is de Zilveren Troffel, de hoofdprijs van het NK metselen 2017. De deelnemers komen uit negen regionale kwalificatievoorronden in heel Nederland. Het NK Metselen, een initiatief van de georganiseerde baksteenindustrie, is bedoeld om de instroom naar de metselopleidingen te stimuleren en de kwaliteit van het metselvak te bevorderen. De winnaar kan rekenen op een glansrijke carrière. Dat bewijst de historie van deze 65e editie van het metselkampioenschap.

Metselwerkstuk

Van woensdag 29 tot en met vrijdag 31 maart zetten twaalf 4e jaars VMBO-leerlingen bouwtechniek zich aan het metselen van zes finalewerkstukken. Onder toeziend oog van een vakkundige jury leggen zij steen op steen met als doel de felbegeerde hoofdprijs in de wacht te slepen. Het te metselen werkstuk is ontworpen door studenten van de TU Delft en kent diverse moeilijkheidsgraden.

Onderscheidend

Gastheer van de 65e editie van het NK Metselen is dit keer Bouwmensen Zuid-West in het Zeeuwse Goes (Industriestraat 7). Op het terrein van dit bouwopleidingsinstituut verrijzen de werkstukken die na afloop blijvend een functie zullen vervullen, een echte win-win situatie. Daarmee onderscheidt dit kampioenschap zich van andere kampioenschappen in de bouw.

Finaleplaats Goes

Het NK Metselen 2017 start op woensdag 29 maart om 10.00 uur. De twaalf deelnemers hebben daarna tot vrijdagmiddag 14.00 uur om de werkstukken op te metselen en af te werken. Op vrijdagmiddag 31 maart is de prijsuitreiking waarvoor uit heel Nederland belangstelling zal bestaan. Na een officiële overdracht van de werkstukken door KNB-voorzitter Dick Tommel, ontvangt de winnaar de Zilveren Troffel uit handen van Gedeputeerde Harry van de Maas van Provincie Zeeland.

Deelnemers

De finalisten van het NK Metselen 2017 komen uit het hele land en zijn woonachtig in Egmond Binnen, Barneveld, Denekamp, Winschoten, Metslawier, Gramsbergen, Bergeijk, Nederweert, Ermelo, Zundert, Bruchem en Kruiningen.

Metselen symbool voor bouwen

Ook 65 jaar na het eerste NK Metselen in 1953 is de Nederlandse baksteenindustrie nog steeds vol enthousiasme om jongeren te interesseren voor het metselvak. ‘’Het blijft belangrijk om jongeren te interesseren voor een loopbaan in de bouw. Zeker nu er zoveel uitdagingen liggen om gebouwen aardbevingsbestendig te maken en te verduurzamen. En zeg zelf: metselen staat toch symbool voor bouwen!’’, aldus KNB-directeur Ewald van Hal bij een voorbeschouwing.

Voor het NK Metselen werkt de georganiseerde Nederlandse baksteenindustrie via branchevereniging KNB intensief samen met zowel onderwijsinstituten op VMBO- en MBO-niveau als met de koepels voor de algemene bouw en de gespecialiseerde aannemerij.

KNB

De 65e editie van het Metselkampioenschap is een initiatief van Vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB). KNB behartigt de belangen van nationale en internationale fabrikanten van gebakken kleiproducten voor de bouw: metsel- en straatbaksteen, keramische binnenmuursteen, dakpannen, wand- en vloertegels en raamdorpels. De sector biedt werkgelegenheid aan ca. 2.500 personen en realiseert jaarlijks een omzet van ca. 500 miljoen euro (2016)

Meer informatie en bezoek

Actuele informatie over het NK Metselen en het verloop van de wedstrijd is te vinden op www.metselwedstrijden.nl en op de Facebookpagina KNB NK Metselen 2017. De finale vindt plaats op locatie van Bouwmensen Zuid-West aan de Industriestraat 7 te Goes.