Achtergrond Afbeelding

De bouw zoekt jou... En jij de bouw!

BTZ-dagen 2016

BTZ-dagen 2016 15-12-2016

21 november t/m 25 november waren  de jaarlijkse  beroepenoriëntatie dagen Zeeland, dit jaar vond het evenement plaats bij Bouwmensen Zuidwest en in het Techniekhuis in Goes.

Leerlingen uit het tweede leerjaar van het VMBO maken kennis en doen ervaring op met verschillende technische werkvelden. Bij de BTZ gaat het niet in de eerste plaats om opleidingen of studierichtingen, maar om technische beroepen, functies en werkvelden. Door een kijkje te nemen bij bedrijven, ervaring op te doen en technische professionals te ontmoeten kunnen de jongeren zich oriënteren in de wereld van techniek. Deze kennismaking vindt plaats door middel van een aantal workshops waarbij leerlingen opdrachten maken die daadwerkelijk uit de beroepspraktijk komen. Zo kunnen zij gemotiveerder kiezen voor een bepaalde studierichting.

Tijdens de BTZ krijgen circa 1.200 leerlingen een beeld van functies in verschillende technische richtingen, zoals bouwkunde, design, elektrotechniek, hout- en meubileringstechniek, infratechniek, installatietechniek, metaal/werktuigbouwkunde, motorvoertuigentechniek en transport en logistiek. Ook gaan zij zelf aan de slag met verschillende activiteiten om zelf te ervaren wat de verschillende richtingen inhouden. Op deze manier kunnen de leerlingen een gemotiveerde keuze maken voor een bepaalde opleiding.

We hebben aan willekeurige leerlingen gevraagd wat zij nou van de BTZ-dagen vinden. De een vertelt dat het een leuk dagje weg is, de ander vindt dat je zo een goed beeld krijgt van Techniek en wat het vak inhoudt. En zo heb je ook leerlingen die nu al weten niks met techniek te willen gaan doen, maar het wel een leuke dag vinden. Niet iedereen heeft een raakvlak met techniek, maar dit soort evenementen blijven belangrijk om de jeugd tijdig te informeren over de mogelijkheden voor hun toekomst.